Kanał Rss
Content
Wrocław znowu na widelcu
3 czerwca 2014

Co roku na początku czerwca Wrocław ma swoje kulinarne święto – festiwal „Europa na widelcu”. To jedyna w Polsce impreza tego typu organizowana cyklicznie na tak dużą skalę. W czasie imprezy odbędą się Pokazy kulinarne, kuchnie 16 regionów Europy czy truskawkowe szaleństwo. Wydarzeniu patronują Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Festiwal odbywa się w samym sercu miasta – na wrocławskim rynku.

W tym roku na festiwalowych stołach zagości kuchnia regionalna. Tym razem organizatorzy nie skupiają się na kuchniach konkretnych krajów, tylko regionach. Czasem jeden region łączy dwa-trzy kraje, teren zamieszkują mniejszości narodowe, a to wszystko składa się na wspólną kuchnię, bez względu na podział granic.

Tradycyjnie już wrocławscy kucharze przemaszerują przez Rynek, by na scenie rozpocząć oficjalnie wielką ucztę. W Rynku stanie kilkanaście stoisk, a na każdym będzie można spróbować potraw z różnych części Europy.

Odwiedzający będą mieli okazję spróbować m. in. dań z Transylwanii – balmos, czyli danie na bazie polenty i sera, zapiekane w piecu; Sycylii – arancini nadziewane mozarellą; Tyrolu – kluski z czerwonych buraków podawane z sosem pieczeniowym lub chrzanowym; Przydnieprza – syrnyky, czyli usmażone kotleciki z białego sera, zalane słodkim śmietankowym sosem. Łącznie podczas Europy na Widelcu zaprezentuje się 16 regionów, nie zabraknie również kuchni Dolnego Śląska.

 

Wybrane punkty programu Europy na Widelcu 2014

4 – 8 czerwca

Jarmark produktów i potraw europejskich i targi książki kulinarnej

10.00–21.00 Godziny otwarcia straganów

6 czerwca

16.00 Koncert polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla

16.30 ABC dobrych truskawek i szparagów

  • smażenie konfitur
  • warsztaty pieczenia chleba
  • pojedynek mistrzów – Robert Makłowicz vs. Piotr Kucharski
  • prezentacja jury I Konkursu na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska

19.00 Koncert krakowskiego zespołu Chluba

7 czerwca

12.00 Parada kucharzy i przedstawienie szefów kuchni na scenie

12.45 Prezentacja potraw regionalnych i opowieści kulinarne – Robert Makłowicz i Piotr Bikont

13.15 Koncert chorwackiego mistrza harmonijki ustnej Tomislava Golubana

13.30 Pokaz kulinarny Roberta Makłowicza

14.15 Koncert słowackiego zespołu Družina

17.00 Pokaz gotowania przygotowany przez bloggerów kulinarnych

18.00 Tort Europy na widelcu dla wszystkich zgromadzonych na rynku gości
19.00 Koncert finałowy WrocLove Big Band ze Stanisławem Soyką

 

więcej informacji na stronie: www.enw.smakiwroclawia.pl

 

SłabyŚredniDobryBardzo dobrySuper! (Brak głosów! Bądź pierwszy)
Loading ... Loading ...

Polecane artykuły
Reklama
Newsletter
Chcesz być na bieżąco?

Tagi
E-prenumeratę wysyłamy z:
Zobacz poprzedni artykuł