Kanał Rss
Content
Grillowanie
8 sierpnia 2014

Jeszcze dekadę temu nowość importowana z zachodu – dziś jeden z najbardziej popularnych sposobów na spędzanie wolnego czasu urlopowego w mieście czy urozmaicenie weekendowego posiłku. Polacy zakochali się w grillowaniu.

Gdy tylko rozpoczynają się cieplejsze dni, nad Odrą pojawiają się pierwsze grille z których wysoko w niebo unosi się intensywny zapach potraw. Na grilla można położyć wszystko. Najpopularniejszym artykułem jest tutaj oczywiście zwykła kiełbasa, która nie traci na popularności, oraz karkówka, ciesząca się nieodmiennie dużą atencją – szczególnie przy asyście zimnego piwka, tak lubianego przez Polaków. Coraz częściej sięga się jednak także po bardziej wyrafinowane potrawy, bo grill daje niemal nieograniczone możliwości eksperymentowania.

Jeżeli jesteśmy gotowi na przełamanie naszych tradycyjnych, rodzimych gustów w zakresie żywienia, powinniśmy koniecznie mocno poeksperymentować z grillowanymi warzywami. Ja sam napotykałem na duże trudności, żeby zdecydować się na taki krok – i choć Polak to mięsożerca, a gustów kulinarnych nie zmienia się ot tak, to pierwszy „strach” został przełamany, a do grillowych potraw warzywnych chętnie powrócę. Co konkretnie warto wypróbować w tym aspekcie?

Dla mnie zdecydowanym numerem jeden pod tym względem jest bakłażan. Można go przyrządzić na tysiąc sposobów, uzyskując za każdym razem wyjątkowy smak. Mnie osobiście najbardziej do gustu przypadł grillowany z serem feta, jako przekąska. Dodatkowo świetnym materiałem na grillowy specjał jest cukinia, która fenomenalnie smakuje np. faszerowana pieczarkami, cebulą i szynką parmeńską lub wieprzowymi polędwiczkami i żółtym serem. Przygotowanie kosztuje może nieco dłużej, niż rzucenie „śląskiej” na kratkę, natomiast włożony wysiłek zwraca się w trójnasób przy degustacji.

Nie deprecjonujmy jednak potraw mięsnych! Chodzi wyłącznie o to, żeby bardziej przykładać się do ich przygotowywania. Jeśli sami nie mamy pomysłu – co zrozumiałe, bo przecież nie każdy musi być lokalną wersją Makłowicza – możemy skorzystać z którejś z dziesiątek stron internetowych. Moim typem na tegoroczne lato są przede wszystkim grillowane polędwiczki wieprzowe w boczku. Prezentują się widowiskowo i będą z pewnością idealnym uzupełnieniem naszego stołu, gdy w sobotni wieczór zaprosimy do niego znajomych.

Warto zwrócić uwagę, że współcześnie grillowanie przestało już być tylko okazją do zjedzenia „czegoś innego”, niż na co dzień. Dzisiaj to „life style”, coś na kształt proszonych przyjęć, które tak dobrze znamy z anglojęzycznej kinematografii, gdzie modelowi „WASP” (biali, Anglosasi, protestanci) z klasy średniej zapraszają swoich znajomych wraz z żonami, by poplotkować, a przy okazji, być może, porozmawiać o interesach. Z tym, że grillowanie nie ma charakteru „klasowego” – to przyjemność dostępna wszystkim; czy to przed świeżo wybudowaną willą na przedmieściach, czy to na niewielkiej działce na Nowym Dworze.
We Wrocławiu istnieje kilka popularnych miejsc, w których odpoczynek przy grillu stał się już tradycją i ulubionym sposobem spędzania czasu. Najchętniej Wrocławianie grillują na wałach wzdłuż Odry, co nie może dziwić – bo cóż przyjemniejszego w gorący dzień, niż przysiąść nad rzeką, skąd wieje chłodny wiaterek. Często wybieranymi miejscami są także wrocławskie wzgórze tj. Wzgórze Andersa, Wzgórze Gajowickie czy Wzgórze Gajowe (ul. Bardzka). Grillowanie w tych miejscach jest całkowicie legalne, trzeba jednak pamiętać, żeby nie pozostawić po sobie niszczących krajobraz śmieci – i co ważne, że mimo wszystko spożywanie alkoholu w miejscach publicznych nadal jest zabronione, podobnie jak hałasowanie po godz. 22.00.

Sezon na wielkiego grilla jest już zdecydowanie w toku i skończy się pewnie dopiero, kiedy pogoda zmusi nas do powrotu w swoje cztery ściany. To forma wypoczynku, której popularność wciąż rośnie, szczególnie w miastach. I można ją zdecydowanie polecić, gdyż grillowane potrawy mogą być naprawdę zdrowe, pozbawione zbędnego zapasu tłuszczu, pamiętać jednak należy, aby odpowiednio przygotować samego grilla i nie przesadzać z nadmiarem podpałki i węgla, by ograniczyć do minimum wpływ szkodliwych substancji. Jeśli weźmiemy to pod uwagę, nasz grill będzie idealnym sposobem na letnie żywienie. Smacznego!

SłabyŚredniDobryBardzo dobrySuper! (Brak głosów! Bądź pierwszy)
Loading...

Reklama
Newsletter
Chcesz być na bieżąco?

E-prenumeratę wysyłamy z:
Read previous post:
Konsolidacja

Od dłuższego już czas głośno mówi się o połączeniu części wrocławskich uczelni w jeden, większy ośrodek badawczy. Sam pomysł wywołuje...

Close