Kanał Rss
Content
Po zdrowie na jarmark
12 lipca 2013

Przyjazne środowisku, ekologiczne produkty stają się coraz bardziej popularne. W dobie modyfikacji genetycznych i pokarmów naszpikowanych chemią, dużo osób cierpi z powodu uporczywych dolegliwości układu pokarmowego. Jest jednak na to rada – coraz więcej Polaków wybiera wolne od GMO produkty bio, które są smaczniejszą i zdrowszą alternatywą dla konwencjonalnej żywności.

Najważniejszą zasadą ekologicznej produkcji jest używanie do niej środków pochodzenia naturalnego. Spożywając warzywa bądź owoce z takiej uprawy mamy pewność, że nie dostarczymy organizmowi niebezpiecznych substancji, co więcej, ekologiczne produkty posiadają zbilansowaną zawartość składników i wyższą wartość odżywczą. Większość artykułów na sklepowych półkach, to wyroby pełne sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych i konserwujących. Stąd, jak przekonują specjaliści, prosta droga do powstawania nadwagi i alergii. Natomiast mleko i mięso pochodzące z ekologicznej produkcji zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują rozwój miażdżycy. Więcej zdrowotnych korzyści? W takiej żywności możemy znaleźć dużo witamin oraz składników mineralnych, w ten sposób zachowamy witalność, bez wydawania pieniędzy na sztuczne suplementy diety z apteki.

W ciągu lat liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce wzrosła. Dziś ekologiczne uprawy zajmują ponad pół miliona hektarów. Krajowy rynek żywności ekologicznej rośnie u nas o kilkadziesiąt procent rocznie. Konsumenci decydują się na bezpośrednie kupowanie na bazarach, gdzie mogą porozmawiać z producentami, zapytać o rożne rzeczy. Taka produkcja opłaca się rolnikom. Nie muszą oni inwestować w drogie chemiczne środki ochrony roślin, a po wejściu do Unii Europejskiej mogą liczyć na dopłaty za produkcję ekologiczną. Tak zwane subsydia rolno-środowiskowe za przyjazne przyrodzie metody uprawy i hodowli, stanowią spory bonus do zwykłych dopłat unijnych dla właścicieli gospodarstw.

W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie tematami zdrowego i zrównoważonego trybu życia przychodzą jarmarki ekologiczne. We Wrocławiu często organizowane są tego typu targi, mieszkańcy mają możliwość osobistego przekonania się do lokalnych specjałów. Już 24 lipca na skwerze przy Kościele Marii Magdaleny przy ulicy Szewskiej odbędzie się „HandMade & Healthy”, jarmark, na którym będzie można skosztować pysznego pieczywa, świeżych, aromatycznych wędlin, miodu prosto z pasieki i wielu innych smakołyków. Ponadto uczestnicy mają okazję wziąć udział w szkoleniach, spotkaniach z dietetykami, trenerami personalnymi oraz prezentacjach regionalnego rękodzieła.

Okresowa moda czy może zdrowy nawyk? Towary naturalne coraz częściej regularnie nabywają młodzi, aktywni ludzie oraz ci w średnim wieku. Wzrasta świadomość społeczeństwa na temat roli ekologii w życiu codziennym. Więcej osób deklaruje proekologiczne działania takie jak oszczędzanie energii i wody, korzystanie z toreb wielokrotnego użytku, segregacja odpadów, zwracanie uwagi na ekologiczne oznakowania produktów, zakup produktów przyjaznych środowisku.

Gospodarowanie odpadami to dziś największy problem środowiska. Wszyscy chcą spędzać czas w miłym i czystym otoczeniu jednak, aby takie pozostawało niezbędne jest ograniczenie liczby odpadów i ścieków.

W pracy również możesz być eko, wystarczy, że w pobliżu komputera ustawisz rośliny doniczkowe, które absorbują szkodliwy dwutlenek węgla, uwalniając tlen, a także pochłaniają szkodliwe promieniowanie. Otaczając się zielenią redukujesz poziom stresu i zmęczenia. Po skończonej pracy wyłączaj komputer, przyczyni się to nie tylko do obniżenia rachunku za prąd, ale także w mniejszym stopniu zanieczyści atmosferę.

Drukuj tylko to, co niezbędne, po obu stronach kartki, a niepotrzebny papier wykorzystaj na notatki. Jest mnóstwo rzeczy, które możemy zrobić dla środowiska, a tym samym dla samych siebie.

Katarzyna Gielec

 

SłabyŚredniDobryBardzo dobrySuper! (Oddanych głosów: 1 , Średnia: 5.00 na 5.00)
Loading ... Loading ...

Polecane artykuły
Reklama
Newsletter
Chcesz być na bieżąco?

Tagi
E-prenumeratę wysyłamy z:
Zobacz poprzedni artykuł