Kanał Rss
Content
Oświadczenie grupy referendalnej w sprawie udostępnienia umowy o organizację World Games
5 maja 2015

Stanowisko organizatorów Wrocławskiego Referendum 2015 w sprawie dostępu do umowy o organizację World Games.

Z zadowoleniem przyjęliśmy długo oczekiwaną deklarację Urzędu Miasta w sprawie opublikowania umowy na organizację Igrzysk Sportów Nieolimpijskich World Games 2017. Postępowanie Magistratu w tej sprawie pokazuje, że nasza inicjatywa referendalna, zakładająca m.in. zapytanie wrocławian o zasadność wydawania środków publicznych na World Games, jest potrzebna i odnosi pierwsze efekty. Jest to malutki krok w stronę transparentnego i obywatelskiego miasta, w którym chcielibyśmy żyć.

Niestety deklaracje władz Wrocławia są jednak niewystarczające: opublikowana umowa nie zawiera kluczowych danych na temat sposobu finansowania tej imprezy. Jeden z inicjatorów Wrocławskiego Referendum – Waldemar Bednarz – ponad dwa tygodnie temu (17.04.2015r.) wystosował pismo o udostępnienie tej umowy w trybie ustawy o dostępie do informacji publicznej. Do dzisiaj nie doczekał się żadnej odpowiedzi!

Odnosimy wrażenie, że aktualne deklaracje Magistratu w sprawie udostępnienia tej umowy są po części odpowiedzią na pismo Bednarza. Jednakże już opublikowane fragmenty umowy przeczą wcześniej podawanym przez Urząd mieszkańcom informacjom o rzekomych karach umownych w przypadku wycofania się z organizacji World Games.

Co więcej! Pokazano nam umowę w języku angielskim, a zgodnie z ustawą o języku polskim powinna istnieć też wersja polskojęzyczna. Nasuwa się pytanie dlaczego opublikowano wyłącznie egzemplarz obcojęzyczny? Nie wierzymy w to, że treść umowy w języku polskim nie istnieje. Byłoby to sprzeczne z prawem.
Niezgodne z ustawą działania, mające na celu ukrycie istotnych fragmentów umowy, świadczą o pilnej potrzebie utworzenia ogólnie dostępnego, pełnego rejestru wszystkich umów podpisywanych przez Gminę Wrocław i miejskie spółki.

Podpisani – organizatorzy Wrocławskiego Referendum 2015.

Waldemar Bednarz

Mirosława Stachowiak- Różecka (PiS)

Marcin Krzyżanowski (PiS)

Małgorzata Tracz (Partia Zieloni)