Kanał Rss
Content
Nie jedz byle czego 
2 lipca 2019

 

Żyjemy w czasach, gdy duża jak nigdy część ludzkości ma dobry jak nigdy dostęp do podstawowych produktów spożywczych. Jednocześnie jednak właśnie ona boryka się szeregiem problemów zdrowotnych będących rezultatem niewłaściwego odżywiania.  

 

 

Choć wszelkiego rodzaju zdobycze cywilizacyjne czynią nasze życie łatwiejszym, duża część z nasz przyzwyczaja się do tego, że z ich samopoczuciem niekoniecznie jest najlepiej, co tłumaczyć można choćby przemęczeniem. Tymczasem może być to jeden z –chyba mniej poważnych – rezultatów niewłaściwej diety, złożonej z pokarmów niskiej jakości, pełnej produktów wysokoprzetworzonych, cukru, a ubogich np. w błonnik. Często jeszcze przyjmowanych w pośpiechu.  

Większym problemem mogą być zaburzenia trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. Dobrze jest przeanalizować, czy w naszej diecie nie jest za dużo np. substancji przeszkadzających wchłanianiu tych, których potrzebujemy.  Dłuższe pozostawianie organizmu bez dostatecznej ilości potrzebnych mu substancji może poskutkować załamaniem metabolicznym. 

Wśród poważnych chorób dieto zależnych wymienić można cukrzycę, nowotwory przewodu pokarmowego, choroby układu krążenia, czy różne stany zapalne. Problemem jest także nadwaga i otyłość, dotykająca coraz większa część naszego społeczeństwa.   

O właściwą dietę warto zatem dbać, wystrzegając się jednocześnie obecnych w tym obszarze niekiedy obsesji i dziwnych ideologii – niekoniecznie przysłuży nam się np. całkowita rezygnacja z produktów zwierzęcych. Wątpliwości budzą też ortodoksyjni głosiciele swoiście rozumianej, kosztownej zazwyczaj żywności ekologicznej – gdyby wszystko, co spożywamy miało być wytwarzane poza współczesnym zmechanizowanym, intensywnym rolnictwem, można mieć wątpliwości czy starczyłoby dla wszystkich.  

By uchronić się przed dotkliwymi skutkami niewłaściwej diety, wystarczy minimum rozsądku i ograniczenie szkodliwego nadmiaru niektórych substancji. Należy do nich np. cukier, który spożywamy w ilości, która byłaby trudna do wyobrażenia dla naszych przodków sprzed kilku pokoleń. W nadmiarze (nawet pięciokrotnym!) spożywamy także sól, obecną w wielkiej ilości gotowych produktów. Przyzwyczailiśmy się do produktów z oczyszczonej mąki – oczyszczanie to jednak pozbawia ją najwartościowszych składników, toteż warto włączyć do diety np. pieczywo pełnoziarniste.  

 

SłabyŚredniDobryBardzo dobrySuper! (Brak głosów! Bądź pierwszy)
Loading...

Read previous post:
Teatr od wewnątrz

Można powiedzieć, że przygotowanie spektaklu to praca łańcuszkowa. Jedna osoba zaczyna coś robić, a później przechodzi to przez grono licznych osób, wspólnie...

Close